Afwijzingsgevoeligheid bij ADHD: Waarom afwijzing extra hard binnenkomt bij vrouwen met ADHD
- Anouk Vermolen
- 16 mei
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 dagen geleden
Voel jij je weleens uit het veld geslagen door een opmerking, een afwijzende blik of zelfs alleen al het idee dat iemand je niet (meer) aardig vindt?
Dan is de kans groot dat je te maken hebt met afwijzingsgevoeligheid. Dit is een diepe, soms overweldigende emotionele reactie op (vermeende) afwijzing, kritiek of teleurstelling. Afwijzingsgevoeligheid bij ADHD komt opvallend vaak voor bij vrouwen met ADHD, al praten we er zelden over.
Deze vorm van reageren op afwijzing wordt ook wel Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) genoemd. En gelukkig komt er steeds meer erkenning voor: het is geen aanstellerij of onzekerheid, maar een bekend kenmerk bij ADHD op volwassen leeftijd.
Waarom zijn vrouwen met ADHD zo gevoelig voor afwijzing?
Als je ADHD hebt, werkt je brein op een andere manier dan bij mensen zonder ADHD. Door een tekort aan dopamine verwerken wij prikkels op een andere manier. Hierdoor komen ook emoties vaak intenser binnen en blijven ook langer hangen.
Veel vrouwen met ADHD hebben zich jarenlang aangepast, door zich kleiner te maken, stiller te zijn, harder te werken of alles perfect te doen. Het verbergen van de ADHD-symptomen is een veel voorkomende copingsmechanisme dat we maskeren noemen.
Je kan je voorstellen dat als je altijd perfect probeert te zijn, dat zelfs iets kleins, zoals een blik, een onduidelijke app of een opmerking, voelen als een klap in je gezicht. Alsof je masker afslipt...
Hier kan je niks aan doen. Je bent niet ‘té gevoelig’. Je brein heeft simpelweg geleerd om continu op scherp te staan voor afwijzing!
Symptomen van afwijzingsgevoeligheid bij ADHD
Vraag je je af of jij hier last van hebt?
Dit zijn veelvoorkomende signalen:
Je piekert lang over een kritische opmerking
Je vermijdt confrontaties of feedback
Je hebt sterke verlatingsangst of faalangst
Je hebt last van perfectionisme of people pleasing
Je voelt je snel buitengesloten of niet begrepen
Hoe kun je omgaan met afwijzingsgevoeligheid?
Herken het patroon
Word je bewust van de momenten waarop je reactie sterker is dan de situatie vraagt. Vraag jezelf af: “Reageer ik op wat er écht gezegd wordt, of op wat ik dénk dat het betekent?”
Neem afstand van het gevoel
Je gevoel is écht, maar niet altijd feitelijk. Gun jezelf een pauze voordat je reageert. Ademhaling, journaling of een korte wandeling kunnen al ruimte geven.
Wees lief voor jezelf
Vervang gedachten als “Ik ben niet goed genoeg” door “Ik leer nog” of “Ik mag ruimte innemen”. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want zelfcompassie kan moeilijk zijn voor vrouwen met ADHD. Probeert te affirmeren.
Zoek herkenning en steun
Je hoeft dit niet alleen te dragen. Bij ANTRE creëren we veilige ruimtes waar je als vrouw met ADHD mag zijn wie je bent. In onze momenten vinden vrouwen met ADHD steun, herkenning en praktische tools.
Afwijzingsgevoeligheid: geen zwakte, maar een signaal
Het gevoel dat je “te veel” of “te gevoelig” bent, zegt niets over jouw waarde. Het zegt iets over hoe jouw brein veiligheid zoekt in een wereld die daar niet altijd ruimte voor biedt. Bewustwording is de eerste stap naar groei. En bij ANTRE ben je daarin niet alleen. Met onze momenten van groei en verbindingen zorgen we voor herkenning, groei en een flinke portie gezelligheid.
Masker Af voor vrouwen met ADHD
Kinderen met ADHD krijgen voor hun 12e levensjaar 20.000x vaker negatieve boodschappen te horen dan andere kinderen.
Om het aantal negatieve boodschappen te verminderen zetten veel van hen een masker op. Ze passen zich aan naar de maatschappelijke wens. Een leven van pleasen, jezelf kleiner maken, angsten en onzekerheid volgt.
Misschien herken je het wel?
In ANTRE's masterclass Masker Af onderzoeken we welke maskers jij draagt, wanneer je ze opzet en waarom. Je leert hoe je weer in contact komt met wie jij écht bent en hoe je het masker afzet!
Verbinding voor vrouwen met ADHD
Ben jij er klaar voor om eindelijk gezien te worden en herkenning te vinden bij andere vrouwen met ADHD? Wil jij ervaringen en tips uitwisselen?
Meld je dan aan voor een van ANTRE's Momenten van Verbinding. Iedere maand is er een gratis, online moment van verbinding voor vrouwen met ADHD en ieder kwartaal een fysiek moment met verbinding. Bij deze momenten komen we samen herkenning te vinden en ervaringen en tips uit te wisselen.
1:1 Coaching voor vrouwen met ADHD
Ben je er klaar voor om jezelf te omarmen, je krachten te ontdekken en je dromen eindelijk waar te maken?
Mijn coaching is voor vrouwen die hun ADHD niet langer willen verbergen, maar willen inzetten als kracht, om die versie van zichzelf te worden waar ze al zo lang naar verlangen!
Geen uitstelgedrag of verlies van motivatie. Wel veel gezelligheid!
コメント