ADHD en eten: waarom impulscontrole, schuldgevoelens en eetbuien vaak hand in hand gaan
- Anouk Vermolen
- 5 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Wist je dat vrouwen met ADHD een verhoogd risico lopen op een verstoorde relatie met eten?
Dit komt doordat de werking van hun brein anders is... In deze blog duiken we in de link tussen ADHD, impulscontrole, eetbuien en eetstoornissen. Maar eigenlijk nog veel belangrijker: wat je kunt doen om je relatie met eten te herstellen!
ADHD en eten: impulsief eetgedrag
Mensen met ADHD hebben vaak moeite met impulscontrole. Dit komt doordat een te kort aan dopamine in ons brein ervoor zorgt dat wij prikkels minder goed kunnen filteren of blokkeren dan mensen zonder met ADHD. Dat betekent dus ook dat je sneller op prikkels reageert. Dit kan bij van alles zijn, zoals dingen zeggen waar je later spijt van krijgt of een uitgave doen zonder dat je het geld ervoor hebt. De actie komt voor de gedachte aan de consequentie. Dit kan ook gebeuren bij eten...
Even “snel iets pakken” om de onrust in je brein te sussen of letterlijk uit verveling. Eten is een dopamine shot voor ons brein. En dat eten als afleiding of snoepen voor dopamine is iets wat veel vrouwen herkennen.
Stel je voor: je bent moe, overprikkeld of emotioneel, en zonder er echt over na te denken grijp je naar chocola, chips of snoep. En daarna? Spijt, schaamte en schuld, want je wilde het niet.
Schuldgevoel en eten in het ADHD brein
Het ingewikkelde is dat dit gedrag vaak niet op zichzelf staat. Na een eetbui voel je je schuldig en je neemt je voor het de volgende keer anders te doen.
Maar als je systeem overprikkeld is of je executive functies niet optimaal werken, herhaalt het patroon zich. Mocht dit nu precies het stukje zijn waar een ADHD-brein moeite mee heeft. Je raakt gefrustreerd en verliest het vertrouwen in je eigen handelen.
Dit schuldgevoel voedt weer stress, en die stress triggert opnieuw de behoefte aan snelle comfort. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
ADHD en eetstoornissen: vaker dan je denkt
Onderzoek laat zien dat mensen met ADHD vaker worstelen met eetstoornissen. En een verstoorde relatie met eten is mij helaas ook niet onbekend. Veel van deze klachten beginnen al in de puberteit, maar blijven lang onopgemerkt en vooral bij vrouwen die hun ADHD-struggles vaak goed kunnen maskeren.
Een verstoorde relatie met eten kan dus een op zichzelf staand probleem zijn, maar is in ons geval ook vaak een symptoom van onderliggende ADHD.
Wat kun je doen?
Als je jezelf hierin herkent, weet dan: je bent niet alleen. Wel kun je stappen zetten richting meer bewustwording en mildheid. Een paar tips:
Observeer zonder oordeel: Houd een week bij wanneer je eet en waarom – niet om jezelf te straffen, maar om patronen te ontdekken.
Werk aan structuur: Regelmatige maaltijden helpen je brein tot rust komen.
Zoek prikkel vervangers: Heb je trek, of zoek je een dopamine boost? Beweging, muziek of creativiteit kunnen helpen.
Praat erover: bijvoorbeeld met een psycholoog, in een vrouwencirkel of met een coach die bekend is met ADHD en voeding.
Bij ANTRE geloven we dat welzijn begint met zelfinzicht en verbinding. Check hieronder ons aanbod!
Masker Af voor vrouwen met ADHD
Kinderen met ADHD krijgen voor hun 12e levensjaar 20.000x vaker negatieve boodschappen te horen dan andere kinderen.
Om het aantal negatieve boodschappen te verminderen zetten veel van hen een masker op. Ze passen zich aan naar de maatschappelijke wens. Een leven van pleasen, jezelf kleiner maken, angsten en onzekerheid volgt.
Misschien herken je het wel?
In ANTRE's masterclass Masker Af onderzoeken we welke maskers jij draagt, wanneer je ze opzet en waarom. Je leert hoe je weer in contact komt met wie jij écht bent en hoe je het masker afzet!
Verbinding voor vrouwen met ADHD
Ben jij er klaar voor om eindelijk gezien te worden en herkenning te vinden bij andere vrouwen met ADHD? Wil jij ervaringen en tips uitwisselen?
Meld je dan aan voor een van ANTRE's Momenten van Verbinding. Iedere maand is er een gratis, online moment van verbinding voor vrouwen met ADHD en ieder kwartaal een fysiek moment met verbinding. Bij deze momenten komen we samen herkenning te vinden en ervaringen en tips uit te wisselen.
1:1 Coaching voor vrouwen met ADHD
Ben je er klaar voor om jezelf te omarmen, je krachten te ontdekken en je dromen eindelijk waar te maken?
Mijn coaching is voor vrouwen die hun ADHD niet langer willen verbergen, maar willen inzetten als kracht, om die versie van zichzelf te worden waar ze al zo lang naar verlangen!
Geen uitstelgedrag of verlies van motivatie. Wel veel gezelligheid!
Comments