top of page

ADHD op de werkvloer: wat mensen met ADHD echt nodig hebben (volgens henzelf)

ADHD op de werkvloer... het is niet altijd makkelijk!


Je loopt tegen dingen aan als verlies van motivatie, te weinig uitdaging, onbegrip, overweldiging en ga zo maar door. En dat zie je terug: mensen met ADHD wisselen gemiddeld vaker van baan dan anderen.


Zonde... Niet alleen voor hen, maar óók voor werkgevers. Er schuilt namelijk zoveel onbenut potentieel in het neurodiverse brein. Tijd dat organisaties leren hoe ze hier de vruchten van plukken!


Fun fact: zo'n 30% van de ondernemers heeft ADHD. De werking van ons brein maakt ons creatief, innovatief en oplossingsgericht. We hoeven niet out of the box te denken, omdat die box niet bestaat in ons brein!


Enkele vooruitstrevende organisaties spelen in op de unieke talenten van neurodiversiteit en plukken daar de vruchten van. Maar eerlijk is eerlijk: we zijn er nog lang niet!


Hier moet verandering in komen en dat kan alleen als er mét ons wordt gepraat in plaats van over ons. In deze blog deel ik de eerste inzichten vanuit de ADHD community.


De TikTok video over ADHD op de werkvloer

ADHD op de werkvloer
Bekijk de video

In april deelde ik een video op TikTok en de vraag was simpel: Wat zou een werkgever of leidinggevende kunnen doen waardoor jij wél blijft en in je kracht staat?


Wat er toen gebeurde, had ik niet verwacht. De video resoneerde zó sterk dat er honderden reacties binnenstroomden. Eerlijk. Direct. Herkenbaar. Het werd de aanleiding voor mij om me verder te verdiepen in ADHD op de werkvloer en daar een reeks van te maken.


In deze blog deel ik de eerste inzichten!


Top 5 behoeften van mensen met ADHD op de werkvloer

Uit de TikTok-reacties kwamen vijf thema’s steeds terug. Samen geven ze een scherp beeld van wat mensen met ADHD nodig hebben op de werkvloer:


1. Uitdaging en doorgroeimogelijkheden: veel mensen met ADHD verliezen na gemiddeld een jaar hun motivatie. Niet omdat ze niet loyaal zijn, maar omdat het werk voorspelbaar wordt. Ze typeren zichzelf vaker als generalist dan specialist: zodra het fundament staat, willen ze dóór.


2. Vertrouwen en autonomie: micromanagement is verlammend voor mensen met ADHD. Ze hebben ruimte nodig om hun eigen route te bepalen, zolang het doel helder is. Out-of-the-box denken, creatief combineren, snel schakelen: dat lukt alleen als er vertrouwen is.


3. Werkdruk en balans: veel mensen met ADHD hebben een patroon van overcompenseren. Ze staan vaak ‘aan’, ook als het werk dat niet vraagt, en missen een interne rem. Wat voor anderen een drukke week is, voelt bij hen als een uitputtingsslag.


4. Psychologische veiligheid: het ADHD-brein is hypergevoelig voor sfeer. Onuitgesproken spanningen, onduidelijke communicatie of onveilige teams kosten enorm veel mentale energie.


5. Zingeving en relevantie: zonder betekenis verslapt de aandacht. Mensen met ADHD willen weten waarom iets ertoe doet: voor wie ze het doen, en wat het toevoegt. Werk dat aanvoelt als leeg of bureaucratisch leidt tot uitstelgedrag, demotivatie of mentaal afhaken.


1. Uitdaging en doorgroeimogelijkheden

De reacties laten zien dat mensen met ADHD gemiddeld na een jaar hun motivatie beginnen te verliezen. Dit is meestal door een gebrek aan uitdaging. Ze typeren zichzelf vaak als generalist in plaats van specialist: zodra het fundament staat en het werk voorspelbaar wordt, verdwijnt de prikkel.


Het vaakst genoemde thema: persoonlijke en professionele groei. Meer dan een kwart van de reacties benoemde expliciet dat doorgroeien, leren en uitgedaagd worden voorwaarden zijn om te blijven. Niet toevallig dus dat veel mensen met ADHD het zelfstandig ondernemerschap opzoeken.

“Ik ben mijn eigen baas geworden als lifestyle coach, juist omdat ik nergens écht groeiruimte voelde.”

Het ADHD-brein hunkert naar stimulatie: afwisseling, nieuwe impulsen, ruimte om te leren. Groei betekent niet altijd promotie, maar wél serieus genomen worden in je potentieel.


2. Vertrouwen en autonomie 

Micromanagement is voor mensen met ADHD vaak dodelijk vermoeiend. Het ADHD-brein gaat goed op autonomie: zelf mogen bepalen hoe iets gebeurt, zolang het doel helder is.


Controle en wantrouwen leiden niet alleen tot frustratie, maar ook tot het verlies van eigenaarschap, iets wat juist enorm motiverend kan werken. ADHD’ers denken vaak out-of-the-box, schakelen snel en combineren creatief. Maar dat lukt alleen in een omgeving waar ruimte is om af te wijken van de norm. Vertrouwen is dus geen gunst, maar een voorwaarde voor goed functioneren.


3. Werkdruk en balans 

ADHD wordt vaak verkeerd begrepen als “druk” of “energiek”. Maar wat veel mensen niet zien, is de continue mentale activiteit en hoe snel dat kan leiden tot overprikkeling en uitputting.


Veel mensen met ADHD hebben een geschiedenis van overcompenseren. Ze gaan te lang door, missen hun eigen grenzen, en storten dan in. Als een organisatie dat patroon niet herkent, komt herstel pas ná uitval. Terwijl dat voorkomen had kunnen worden met rust, duidelijkheid en flexibiliteit.


“Ik ben ambtenaar bij een gemeente en vind nu eindelijk balans. Dat is onmisbaar voor mij.”

Een gezonde balans begint daarom bij inzicht van hoe het ADHD-brein omgaat met prikkels, energie en herstel. Balans ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om duidelijke grenzen én een werkgever die die grenzen respecteert.


4. Psychologische veiligheid

Mensen met ADHD zijn vaak hypergevoelig voor sfeer. Ze voelen onuitgesproken spanningen sneller aan dan ze zelf kunnen verklaren. Een werkomgeving waarin samenwerking niet klopt, waarin geroddeld wordt of waar sociale veiligheid ontbreekt, kost enorm veel mentale energie.


“Zorgen dat mijn grenzen serieus worden genomen, dát maakt dat ik blijf.”

Een veilige werkcultuur is voor ADHD’ers (en geen ADHD-ers) is een noodzaak.


Andersom kan een hecht team juist een ankerpunt zijn: een plek waar ze zich veilig, gewaardeerd en begrepen voelen. Zonder die verbinding, hoe informeel ook, ontstaat snel afstand en uiteindelijk vertrek. Het ADHD-brein zoekt verbinding én duidelijkheid. Is de sfeer onveilig of de communicatie passief-agressief? Dan haken ze af.


“Zodra het team verandert en ik voel me niet meer veilig, ben ik weg.”

5. Zingeving en relevantie

Zingeving wordt zelden expliciet genoemd, maar is in de onderstroom vaak voelbaar. Het ADHD-brein zoekt betekenis: waarom doe ik dit, voor wie is het relevant, wat draagt het bij? Wanneer werk als zinloos wordt ervaren: bureaucratisch, repetitief of los van de echte wereld, verslapt de aandacht, daalt de motivatie en komt uitstelgedrag op de loer.


“Naast bij een groot bedrijf werken, helpt bijdragen aan maatschappelijke impact me enorm gemotiveerd te blijven.”

Anders gezegd: als het waarom ontbreekt, verdwijnt het waartoe. Zingeving geeft richting aan de chaos, structuur aan de stroom aan gedachten. En dat is precies wat vrouwen met ADHD nodig hebben om in hun kracht te staan.



Welke beroepen deden mee?

Niet alle respondenten noemden hun sector, maar uit de reacties blijkt een duidelijke trend:

  • Zelfstandige, coach, maker of ondernemer (±15%)

  • Werkzaam bij de overheid of ambtenarij (±10%)

  • Zorg, welzijn of onderwijs (±7%)

  • Zakelijke dienstverlening of corporate sector (±8%)


En dan is er nog een onbekend deel dat uitviel, wisselde of ‘zoekende’ is. Helaas iets wat veel voorkomt bij mensen met ADHD.


Conclusie: mensen met ADHD op de werkvloer willen wél blijven, maar niet ten koste van zichzelf

Wat deze reacties vooral duidelijk maken: het zijn niet de ADHD’ers die ‘moeilijk’ zijn, maar de systemen die niet inclusief zijn.


Zodra de werknemers met ADHD niet serieus genomen worden in hun behoeften: groei, ruimte, veiligheid en betekenis, dan gaan ze. Letterlijk!


Zonde voor hen én voor de organisatie!


Advies voor werknemers met ADHD op de werkvloer

Wil je als werkgever mensen met ADHD behouden, beter begeleiden of überhaupt aantrekken? Begin dan hier:

  1. Luister.

  2. Stel vragen in plaats van aannames te doen.

  3. Bied ruimte voor autonomie, ontwikkeling en flexibiliteit.

  4. Zorg voor een veilige, duidelijke werkomgeving.

  5. En kijk niet naar beperking, maar naar potentieel.


Heb je hier hulp bij nodig? Stuur mij een bericht!


Vervolg onderzoek naar ADHD op de werkvloer

Deze blog ontstond dankzij één video die raakte, maar dit is pas het begin.


De komende maand verzamel ik via ANTRE's social kanalen nog meer input uit de ADHD-community. Alle ervaringen en inzichten worden zorgvuldig geanalyseerd en vertaald naar een praktisch programma voor leidinggevenden. Een programma dat laat zien hoe je het échte potentieel van werknemers met ADHD op de werkvloer kunt benutten!


Alleen samen maken we het verschil. Voor organisaties. En voor ons.

Volg de serie via TikTok, Instagram of YouTube.

Of blijf op de hoogte via LinkedIn of antre.nl.



Comments


ANTRE's Inner Circle

ANTRE's Inner Circle is een community van vrouwen met ADHD die willen groeien en ervaringen en tips willen uitwisselen. Sommige dingen bespreek je niet met iedereen, maar alleen met de mensen die je écht begrijpen.

Welkom bij de ANTRE's Inner Circle

Meer zien?

  • Youtube
  • LinkedIn
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page